L’acte havia de començar a les 9 h. Però, al pas que anem, no començarem fins passat un quart. De sobte, irromp a la sala un home encorbatat, amb cara d’atabalat. Mira la sala mig plena, consulta per enèsima vegada el mòbil. Va cap a la tarima d’oradors, però s’ho repensa a mig camí. Surt de nou de la sala, pel que sembla no ha fet res.
9:25 Ara sí, ara és de debò. Ara n’entren tres: el d’abans, un de més alt i més mudat, i una dona de mitjana edat.
L’atrafegat d’abans pren la paraula. Es fa el silenci. Comença demanant disculpes pels cinc minuts de cortesia (suposo que a escala 1:5). Dóna la benvinguda als assistents i comença a repartir flors, a l’estil «dama de les camèlies», als seus companys de taula. Dóna les gràcies a l’alcalde (que ha excusat la seva assistència), al regidor d’Economia (que no ha pogut venir perquè està a Madrid), —fa una pausa perquè tothom es meravelli davant la importància de l’absent— i al bidell, que ha posat l’aigua per a tothom.
9:35 Quan tots ja estem ben avorrits i tenim temptacions de consultar el mòbil per veure com van les votacions d’exclusió de Gran Hermano 23, parla la senyora.
Tres quarts del mateix: agraïment al que l’ha precedit (que ja s’ha ventilat l’aigua), flors al que queda (de qui diu que ha fet un forat a la seva agenda per venir a parlar amb nosaltres i que després agafa un vol cap a Brussel·les —probablement a comprar cols—). També dóna les gràcies als assistents, especialment al de la darrera fila, que ha trobat la posició arrepapat a la cadira i ja dorm com un liró. Després de la menció de rigor a la situació econòmica i de criticar el que fan tots els altres que no hi són, dóna pas al súper mudat, a l’increïble, al tantes vegades imitat però mai igualat, excel·lentíssim senyor Pepet dels Trons.
9:45 El Pepet dedica deu minuts a: dóna les gràcies a tothom, a felicitar els que l’han precedit (a vegades sembla que tiri la canya a algú), a lloar l’espai i el bidell per l’aigua (que és Bezoya, baixa en sodi), i a enviar una salutació a la seva cosina Encarna, que està a casa malaltona (té galteres).
Agafa embranzida i som-hi… Una muntanya russa de diapositives (ell encara en diu transparències, paraula altament evocadora), frases subordinades encadenades amb un munt de relatius, enumeracions de coses (seria bo que empressin números romans, així quan arribessin al sis tothom ho festejaria) i auto-homenatges a la pròpia persona-tasca-institució que representa.
A les 11:15 acaba i obre torn de preguntes. Anem quinze minuts tard (cal reconèixer l’esforç del pilot per mirar de recuperar temps).
El de la darrera fila té malsons, i el del seu costat apaivaga la seva angoixa amb un suau copet a sota de les costelles. Sembla que ningú alça la mà. L’auditori respira alleugerit… Tot d’una, el de la tercera fila, aquell home amb cara de pocs amics i vida dura, pren la paraula, i amb ella el micròfon que l’esforçat bidell (el de l’aigua) li atansa.
Vuit minuts de rellotge de soliloqui. Vuit minuts eterns. Insuportables. Plens de retòrica, de crítica, de barbarismes lingüístics. Per acabar amb un «què en pensa de…».
No puc més… M’aixeco d’una revolada. Portem una desviació enorme respecte del pla previst. La pregunta del pesat de la tercera fila no m’interessa gens. La resposta, encara menys.
Enfilo cap a la porta sota la pressió d’envejoses mirades de reprovació. Miro de no entrebancar-me, ja que sóc poc destre en situacions d’estrès. La porta deixa anar un soroll esfereïdor, com a colofó de la meva fugida. Ja sóc fora. Respiro. Sóc viu.
Molt bona radiografia d’un esdeveniment “estàndar”!! he rigut molt!!!
Em sona, em sona. Gran relat ben trobat.
Gràcies per escriure!!!
Jajajaja… El que costa més és atrevir-se a marxar però, un cop ho has fet… quina felicitat!!!
Som molt bona gent! Perquè caldria que algú en un d’aquests “festivals” demanés la paraula per dir que segrestar persones és un delicte! Jo recordo una ocasió en que un reputat conseller va tenir la barra de dir que havia demanat tancar les portes perquè al public no li quedés més remei que aguantar la seva “xapa”; i es va quedar tan content! Jo era part del personal de la casa, però no vaig entendre que cap dels presents s’alcés i l’engegués a dida, tot fent li entendre que el seu sou el pagava ell via impostos.
Definitivament:
Som molt bona gent!
Es nota una certa experiencia, oi Jordi? 😉
^Per tant, davant del desconeixement del ponent, cal buscar un cadira ben propera a la porta.
excel·lent Jordi. salut.
Potser seria bo incloure en la campanya de racionalització d’horaris un apartat dedicat a reduir el temps perdut per retards en l’hora efectiva de començar, i el dedicat a agraïments i presentacions.
Alguns tindrien problemes perque els hi quedaria massa estona per aportar contingut.
Només amb eliminar els ciutadans i ciutadanes, regidors i regidores, membres i “membras” ja faríem un pas.
Doncs si, quan et penses que estàs vacunat i ja no et passarà mai més, pam! Caus de quatre potes… El problema és que els canapés els donen al final
Jo he estat a varies d’aquestes! Bon article, una abraçada Jordi